top of page
DSC_3299.jpg

Mladiči in vzreja

O psarni FireSpark`s

FireSpark`s je FCI registrirana psarna Novoškotskih prinašalcev. Prihajamo iz Zagorja ob Savi. V osnovi so naši psi družinski člani in športni/delovni partnerji, zato ne načrtujemo mnogo legel.

Paritvene kombinacije skrbno izbiramo in poskrbimo, da se izbran par med seboj dopolnjuje. Pomembno nam je, da so starši dobrega zdravja, stabilnega značaja, tipičnega videza in ohranjajo delovne sposobnosti značilne za pasmo. Psice, ki so del naše vzreje, imajo opravljene vse potrebne zdravstvene teste za pasmo (HD/ED, CEA, prcd-PRA, DE, DM, CP, CPS, JADD in CDDY) ter so aktivni športni psi.

Vsa naša legla so registrirana pri Kinološki zvezi Slovenije (KZS), ki deluje pod okriljem mednarodne kinološke zveze (FCI).

Naš cilj je vzreja zdravih psov, ki bodo odlični spremljevalci, kot tudi športni / lovski partnerji.

DSC_6019.jpg

Na kratko o pasmi

Novoškotski prinašalci, oziroma na kratko"tolerji", so najmanjša pasma prinašalcev, ki izvira iz Kanade. Pogosto jih zamenjajo za majhne zlate prinašalce, vendar se od "zlatkotov" karakterno precej razlikujejo.

Gre za zelo inteligentno pasmo psov, z visoko ravnjo energije. Povečini imajo predstavniki močan nagon za prinašanje in so navdušeni nad vodo. Kot športna pasma zahtevajo veliko gibanja pa tudi mentalne zaposlitve. Nezaposlen "toller" je namreč lahko prava nočna mora, saj si zaposlitev poišče sam.

Tollerji so lahko tudi odlični družinski psi, v kolikor so ustrezno zaposleni. Na svojo družino so izredno navezani, zato je nujno, da živijo v tesnem stiku s svojimi ljudmi. A kljub navezanosti na lastnike, so pogosto zadržani do tujcev.

Vsekakor ne smemo pozabiti, da gre za lovsko pasmo psov, ki uživa v delu. Dandanes blestijo predvsem v različnih pasjih športih: poslušnosti, agility-u, hoopers-u, flyball-u, SAR (iskanje pogrešanih), prinašanju...

Več informacij o zgodovini pasme, temperamentu in videzu boste našli:

Standard CKC NSDTR

Standard FCI NSDTR

received_808386392908249.jpeg
received_550073618915154.jpeg
received_738307170060693.jpeg
received_423930444909770.jpeg
FB_IMG_1554391089053.jpg

Naši mladički

DSC_8267.jpg
DSC_9846.jpg
DSC_4754.jpg

Naši mladički se skotijo in živijo z nami v stanovanju. Med tem ko so z nami, imajo stike z drugimi ljudmi (odraslimi in otroki) in psi (preverjenega zdravstvenega statusa). Navajeni so na rokovanje, ter negovanje- česanje, striženje kremlpljev, tu se tudi prvič kopajo. Ko so dovolj stari (3-4 tedne), prvič spoznajo tudi zunanji svet. Veliko časa preživijo v naši zunanji ogradi/igralnici s številnimi obogatitvami- tuneli, bazeni, različne igrače.

Z njimi se individualno igramo, imajo stik z divjadjo (pernato in dlakavo), prvič se peljejo z avtomobilom. Raziskujejo tudi nove kraje (gozd, travniki) in imajo prvi stik z vodo (nekateri tudi "splavajo"), če seveda vreme to dopušča. Tudi z učenjem odpoklica na piščal in osnovami lepega vedenja, začnemo že v leglu. Trudimo se, da je zgodnja socializacija čim boljša.

Mladiče hranimo s kombinacijo kakovostne briketirane hrane in surove pasje hrane. Skrbno spremljamo, kako se fizično in mentalno razvijajo. Pri starosti 7 tednov opravimo preizkus karakterja in naravnih zasnov v sodelovanju s Klubom za delo prinašalcev.

V zadnjem tednu bivanja pri nas so veterinarsko pregledani, čipirani, cepljeni in dobijo evropski potni list.  Vsi mladiči dobijo FCI rodovniki, ki ga izda Kinološka zveza slovenije (KZS), običajno s krajšim zamikom.

V nov dom odidejo pri starosti 8 tednov ali kasneje. Skrbno izberemo nove lastnike, saj si naši mladiči  zaslužijo le najboljše.  Z novimi lastniki ostanemo v stiku, ter jim nudimo vso potrebno podporo.

DSC_3262.jpg
DSC_5052.jpg
DSC_9189.jpg
DSC_5286.jpg

V kolikor se zanimate za nakup mladiča iz naše psarne, nas kontaktriajte prek emaila.

DSC_0149.jpg
DSC_0167.jpg
bottom of page